Hej och välkommen!
Cyberskurk.se drivs av antivirusföretaget Panda Security Sweden AB.
Vi vill med den här bloggen hjälpa dig som blivit lurad på nätet, via e-post eller på andra ställen där cyberskurkar försöker komma åt dig. Vi vill gärna att du tipsar oss om du själv eller någon annan råkat ut för något. Då kan vi sprida information om det så att fler slipper bli drabbade. Tillsammans kan vi sänka cyberskurkarna! För vi är fler än dem och mycket smartare. Let’s reclaim cyberspace!
Panda Security grundades 1990 och är världens ledande leverantör av molnbaserade säkerhetslösningar. Produkterna finns på 23 språk och används av miljontals människor i 195 länder världen över. Panda Security var det första IT-säkerhetsföretaget att använda kraften i cloud computing med sin unika teknologi Collective Intelligence. Denna innovativa säkerhetsmodell kan automatiskt analysera och klassificera tusentals fall av ny skadlig kod varje dag, vilket garanterar alla typer av användare det mest effektiva skyddet mot Internethot och dessutom med minimal prestandapåverkan. Panda Security har 61 kontor runt om i världen med ett amerikanskt huvudkontor i Florida och ett europeiskt i Spanien.
Panda Security i Sverige samarbetar med BRIS och hjälper till att skydda barn och ungdomar för ett tryggare liv på Internet.
Du kan läsa mer och köpa våra program på www.pandasecurity.com
Om det är av intresse:
Idag 120307, kl 16.30 ca, ringde någon med indisk accent (troligen) från +212 60176537 således Marocko, Västsahara, och uppgav att han sökte mig och varande repressentant åt Windows. Jag såg att det var från ett land som jag aldrig haft telefonkontakt med, varför jag uppgav att jag var kusin samt att telefonägaren inte var inne. Manspersonen uppgav då att han skulle återkomma.
Tack för info! De ”jobbar” mycket med detta för stunden, så alla måste vara på sin vakt!
Mvh
Karin på Panda
I dag, 120321, blev även jag uppringd av en engelsktalande kvinna med indisk accent. Hon uppgav sig inte representera Windows (de är väl på det klara med att ryktet om dem spritt sig) utan sa bara det gällde min dator. Jag sa genast att hon måste ha ringt fel men hon var envis och försökte få mig att tro att hon representerade någon som hade med min dator att göra utan att precisera sig. Jag sa då att jag ville att hon skulle ge mig sitt telefonnummer och andra uppgifter för att jag ville kolla upp henne. Då sa hon tvärt att hon måste ha ringt fel och bröt samtalet.
Bra svarat Torgny! Det är viktigt att detta sprider sig. Tydligen ringde det till en av våra kunder precis efter att vi skickat ut varningsmailet om fenomenet. Men prata med era vänner och bekanta, det är bättre ju fler som vet!
Mvh
Karin på Panda
Mammas dator bara spärrades efter ett falskt meddelande om att ”hon tankat ner olagliga filer” som kom från ”polisen”.
Hon ringde polisen som fått flera sådana samtal.
Det enda som gick att göra var att lämna in datorn till datorbutiken som skakade liv i den igen.
Hopplöst…
Har fått flera av dessa ”Wicrosoft Windows Security Center” samtal, Har börjat driva med dem, antingen så sätter jag igång och ”raggar” uppringaren, bjuda ut ”damen” på middag för att sedan locka med en trevlig hotellnatt, eller så börjar jag spela dum och undra vad en”computer” är för något, vad Windows är osv…
Har i dagarna fått ett gratulationsbrev från Google Registered Office där det står
Congratulations!!! You are a Google winner. Please open the attached
file to find your winning details.
Signed,
Google Management
Inte nog med det samma skit har kommit på mobiltelefonen det var annorlunda formulerat bara
Hej!
Tack för att ni skriver om min blogg. Ju fler som varnas desto bättre. Därför bad en av poliserna på Bedrägeriroteln mig att fortsätta skriva om det och såhär blev det.
Fint Martina! Ju fler destom bättre som sagt! Fortsätt skriv! Bästa hälsningar från oss på Panda Security
Hej har fått några mail nu med olika rubriker, med skatteverket som avsändare och bifogad text med en länk som troligen vill komma åt bankinfo. Snyggt mail som nästan ser trovärdigt ut.
Så Här ser det ut men är kront med en autentisk Telia logga:
Hej! Du har fått ett meddelande från oss på Telia Kundservice och du läser det genom att klicka på följande länk:
http://webbguide.tel ia.se/i.jsp?id=db5926f87e-2a2493
Med vänlig hälsning
Telia Kundservice
PS. Detta meddelande är automatgenererat – det går därför inte att svara på.
Hej Conny, bedragarna har blivit mycket bättre på det svenska språket (tidigare kunde man varnas av undemålig svenska), men vad man nu istället får gå på att inget företag/verk skickar ut mail och frågar om sina kunder/medlemmars uppgifter. Så det är bara att slänga – och förstås jättebra att du varnar!
Mvh Karin på Panda Security
För en tid sedan bytte jag e-postadress, för jag fick mail, på engelska, där jag själv var avsändaren. Undrar så hur sådant kan ske.
Hej Gudrun! Då är det någon som hackat sig in i din e-post, kanske för att du tryckt på en länk i ett annat mail du fått, som gör att hela din kontaktlista kommer i händerna på den som försöker stjäla din identitet. Bra att du bytt e-postadress.
Vänliga hälsningar från oss på Panda Security genom Karin Angerind